29.08.18 Výchova a výcvik

Naučte být psa o samotě

Možná jste se rozhodli pořídit svým dětem pejska za dobré vysvědčení, nebo jste po čtyřnohém společníkovi vždy toužili a prázdniny byly ideální čas. Během léta jste měli na čtyřnohého chlupáče všichni více času, ale konec prázdnin se kvapem blíží a vy začínáte přemýšlet, jak zvládne pejsek samotu, zatímco vy budete v práci a děti ve škole.

Začít se sžívat s novým rodinným přírůstkem v době prázdnin a dovolených má své výhody. Jednak máte na pejska více času a můžete se mu věnovat. Pokud vlastníte chatu či chalupu, tak tam může trávit čas na zahradě a vy se nemusíte bát, že by chytil nějakou nemoc od jiných psů - toto riziko hrozí do tří měsíců, než podstoupí všechna nezbytná očkování. Právě spousta času, který strávíte s vaším chlupáčem, může být problém, až se koloběh školních a pracovních povinností vrátí na začátku září do normálu. Pejsek, který byl zvyklý na permanentní lidskou přítomnost, si může jen velmi těžce zvykat na to, že by měl být několik hodin doma sám. Když z ničeho nic odejdete na několik hodin pryč, může pes začít demolovat zařízení domácnosti, soustavně štěkat nebo výt. Proto se doporučuje zvykat pejska na samotu dříve než skončí prázdniny.

Jak na to?

Jestliže váš pejsek není na samotu zvyklý vůbec, budete ho muset začít zvykat postupně. „Existují případy, kdy je pes na vaši přítomnost tak zvyklý, že vás nenechá ani odejít z domu. V takovém případě budete muset být velmi trpěliví a důslední, jinak si pejsek na samotu nikdy nezvykne,” upozorňuje chovatelka Zuzana Novotná. Začněte s přesunem pelíšku do míst, kde budete pejska nechávat při odchodu do práce či do školy a naučte ho povel „místo“. Někteří psi dokonce reagují i na chrastění svazku klíčů, protože je mají spojené s vaším odchodem. Proto si během dne vezměte klíče do ruky a hrajte si s nimi. Pes se časem naučí, že zvuk klíčů automaticky neznamená váš odchod. Vyhraďte si čas pro hru či trénink a zbytek dne si pejska moc nevšímejte. Může to znít krutě, ale vašemu chlupáčovi to prospěje. Budete-li důslední, pokrok se dostaví brzy. Psa pořád trénujte na povel „místo“ a pokračujte v dalším tréninku postupného odloučení. Začněte pejska zavírat do místa, kde ho chcete naučit zůstat o samotě. Pokud bude štěkat, škrábat nebo kňučet, vydržte a nechte pejska chvíli samotného. Pak se vraťte, nicméně ho nechvalte ani netrestejte. Zajděte si do obchodu nebo na kávu a při odchodu z domu nedávejte najevo emoce či nejistotu. „Pes to vycítí a bude vyvádět. Váš odchod z domu musí být pro pejska běžnou záležitostí, a proto k tomu tak přistupujte. Ideálně mu dejte nově naučený povel „místo“ a odejděte. Když se vrátíte zpět domů, nevítejte jej, jako byste se týden neviděli,” doporučuje Zuzana Novotná. Postupně intervaly prodlužujte. Pes si časem na vše zvykne a vy nebudete mít problém ani strach nechat vašeho čtyřnohého miláčka samotného i několik hodin.

O strachu ze samoty si přečtěte také zde: https://muj-pes.cz/chovani/strach-ze-samoty-160.html

foto: publicdomainpictures.net